FASTELAVNSBOLLER

Nå på søndag er det endelig fastelavn. Jeg ser like mye frem til fastelavn hvert eneste år, ene og alene fordi jeg elsker fastelavnsboller. Vanskelig å spise uten å grise, men så ufattelig godt!

Mitt favorittfyll er krem av pisket kremfløte og vaniljekrem sammen med et lag av bringebærsyltetøy. Når det er sagt så finnes det veldig mye godt man kan fylle fastelavnsboller med. Noen foretrekker kun pisket krem med syltetøy, andre liker best den svenske varianten semlor.

Her er en oppskrift på nydelige fastelavnsboller. Ting tar litt tid når man jobber med gjærdeig, men tro meg, det er verdt det!

Denne oppskriften er nok til ca 12 store boller eller 18 mindre.

Ingredienser:

 • 50 g fersk gjær
 • 1/2 liter melk
 • 1 kg hvetemel
 • 150 g sukker
 • 5 g salt
 • 5 g kardemomme
 • 150 g romtemperert smør i terninger
 • 1 egg å pensle bollene med

Fremgangsmåte:

(Stekes på 180-200 grader)

 • Smuldre gjæren i kald melk. (Eller romtemperert hvis du vil det skal heve litt raskere)
 • Bland sammen mel, sukker, salt, kardemomme og melkeblandingen i en kjøkkenmaskin og elt sammen i 15 min på lav hastighet.
 • Tilsett litt etter litt av smøret. Elt til alt smøret har jobbet seg inn i deigen og den slipper kantene (ca 15-20 min).

Om deigen virker veldig klissete kan du tilsette litt mer mel, men jo mindre mel jo bedre. Om den virker veldig tørr og kompakt kan du tilsette litt mer melk. Elt deigen i noen minutter til om du må tilsette mer mel eller melk.

Test deigen ved å ta en deigklump og dra den forsiktig fra hverandre. Hvis det blir en tynn hinne som du kan se igjennom uten at den revner er deigen ferdig eltet. Om den revnet bør du elte litt til.

Dekk bollen med plast og la deigen heve til ca dobbel størrelse. Jeg anbefaler at den står i romtemperatur og får lov til å ta sin tid. Da får du et best mulig resultat.

Ha deigen på benken og del den i to. Dekk til den ene delen med plast mens du triller boller av den andre delen, så tørker ikke deigen ut mens du jobber. Du kan enten rulle ut emnet til en pølse og dele den i like store deler eller veie dem opp. For å få 12 store boller måler du bollene til ca 150-170 gr. Gjør så det samme med den andre halvdelen av deigen.

Ha bollene på et stekebrett dekket med bakepapir og la de etterheve under et fuktig klede eller plastfolie som ligger løst over. Bollene har hevet ferdig når du kan trykke lett på dem og deigen sakte retter seg opp igjen.

Pensle bollene med sammenvispet egg.

Stek bollene på midterste rille på 180 – 200 grader i ca 15 min. Sjekk bollene når det er 2-3 minutter igjen, for å vurdere om de er ferdige eller trenger mer tid. Alle ovner er forskjellige!

Avkjøl bollene på rist før du deler de i to og fyller med et lag bringebærsyltetøy og pisket krem rørt sammen med ønsket mengde vaniljekrem. Strø over melis og nyt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *