SKOLEBRØDETS DAG

I dag er det skolebrødets dag. Er det ikke gøy med alle disse dagene? Vaffelens dag, skolebrødets dag, epledag osv. Hva pleier forresten du å si? Skolebrød eller skolebolle? Selv har jeg alltid sagt skolebrød! I dag har jeg laget skolebrød med vaniljekrem og skogsbær. 

Jeg laget tre typer skolebrød i denne omgangen. Vanlige med vaniljekrem, melis og kokos, men også noen med skogsbærblanding i tillegg til vaniljekremen. Siden jeg har en samboer som mener at fyllet i skolebrødet er det beste med hele denne baksten så laget jeg også noen «nakne skolebrød» uten melis/kokos.

Lykke til og kos deg med disse nydelige skolebrødene!

Bolledeig:

 • 6 dl melk
 • 25 gr fersk gjær
 • 135 gr sukker
 • Ca 1 kg hvetemel
 • 2 ts kardemomme
 • 150 gr smør (romtemperert)

Rør ut gjæren i melken og litt av sukkeret. Bland sammen alt det tørre (hold igjen bittelitt på melet, tilslett heller litt mer mot slutten om du ser at det blir klissete). Bland sammen det tørre med melken og elt sammen deigen til den er elastisk (du skal kunne ta en klump med deig og dra den fra hverandre til et tynt flak uten at det revner eller sprekker opp). Kutt opp smøret i terninger og ha oppi deigen. Elt deigen litt til sånn at alt smøret får jobbet seg godt inn.

Dekk med plast og la deigen heve til dobbel størrelse.

Mens deigen hever kan du lage vaniljekrem.

Forvarm ovnen til 225 grader.

Når deigen har hevet har du den på en melet benk og triller ut 15-20 boller (avhengig av hvor store du vil ha dem). Legg på stekebrett med bakepapir og la dem heve til dobbel størrelse.

Press bollene forsiktig ned i midten og legg på vaniljekrem. Du kan også legge på en spiseskje med bær/syltetøy hvis du vil det i tillegg til vaniljekremen. Stek bollene på midterste rille i ca 10-12 min.

Avkjøl på rist. Rør sammen melis med eggehvite og stryk på bollene før du dypper dem i en skål med kokos.

Vaniljekrem:

 • 2,5 dl h-melk
 • 2,5 dl fløte
 • 100 gr sukker
 • 3 eggeplommer
 • 1 egg
 • 20 gr maizena
 • 1 vaniljestang

Bland sammen melk, fløte og sukker i en kjele. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene, ha oppi melkeblandingen. Kok opp. Pisk sammen eggeplommer, egg og maizena til det ikke er klumpete. Hell ca halvparten av den varme melken opp i bollen med egg/maizena mens du hele tiden pisker. Tøm deretter blandingen tilbake i kjelen og varm forsiktig opp til kokepunktet mens du rører. Når den koker har du kremen i en bolle, legger plastfilm inntil kremen og lar den avkjøle seg så raskt som mulig.

Har du sprøytepose så kan det lønne seg å fylle kremen i den før du skal ha det på bollene, men det går fint å bruke skje også.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *