RABARBRATERTE

Rabarbra kan brukes til så mangt. Her har du en oppskrift på en forfriskende rabarbralemonade, men dette innlegget skal handle om en ganske enkel sommerterte av vaniljekrem og rabarbra. Søt og syrlig på en og samme gang. Ganske så digg!

Terten er enkel, bestående av mørdeig, vaniljekrem og rabarbra, men det tar noen få timer totalt sett. Mørdeig og krem kan lages dagen i forveien. Smaker like godt lun som kald.

Mørdeig:

 • Smør 175 gr
 • Melis 100 gr
 • Hvetemel 275 gr
 • Egg 1 stk
 • Kaldt vann 2 ss

Pass på at smøret er romtemperert. Bland sammen alt i en kjøkkenmaskin, blender eller for hånd, men ikke arbeid deigen for mye. Den skal bli til en glatt deig. Pakk deigen inn i plastfolie og legg i kjøleskapet i minst 1 times tid.

Forvarm stekeovnen til 180 grader.

Når deigen er fast kan den brukes til det du trenger. I dette tilfelle skal den brukes til en tertebunn. Da strør du litt mel på benken og kjevler ut deigen til den passer en vanlig pai/terteform (litt større, sånn at den dekker sidene uten å sprekke opp). Det kan være lurt å snu på deigen mens du kjevler så den ikke klistrer seg fast i benken. Rull deigen opp på kjevlen og over til paiformen.

Trykk deigen forsiktig ned i formen og til kantene. Tilslutt lar du kjevlen gli over selve katen av formen, da vil du få en perfekt avkuttet kant på terten.

Prikk med en gaffel i bunnen, legg over et ark bakepapir og fyll med tørkede erter. Sett i ovnen på midterste rille og forstek bunnen i ca 20 min (litt lenger om deigen er tykk). Fjern ertene og stek bunnen videre i ca 20-30 min (til den har fått en gyllen farge, her må du følge med). Om den blir stekt for lenge kan den slå sprekker og trekker seg sammen.

Avkjøl i formen.

Vaniljekrem:

 • H-melk 5 dl
 • Fløte 5 dl
 • Sukker 200 gr
 • Vaniljestang 2 stk
 • Maisenna 70 gr
 • Eggeplommer 8 stk

Bland sammen melk, fløte og sukker i en kjele. Splitt vaniljestengene på langs, skrap ut frøene og ha oppi melk/fløte-blandingen. Ha også oppi restene av vaniljestengene (de gir mye smak). Kok opp.

Mens melk/fløte/sukker/vanilje koker opp visper du sammen maisenna og eggeplommer i en egen bolle.

Når melk/fløte-blandingen koker heller du ca halvparten av blandingen over i et litermål eller annet som er egnet for helling av væske. Hell forsiktig i en liten stråle den varme melk/fløte-blandingen over eggeblandingen samtidig som du visper. Dette gjøres for å varme opp eggeblandingen forsiktig. Deretter heller du eggeblandingen tilbake i kjelen med resten av melk/fløte-blandingen og rører kontinuerlig mens det varmes forsiktig opp til det tykner og rett før kokepunkt (rett før det begynner å boble).

Her er trikset å tenke at du skal unngå å lage eggerøre, noe som skjer hvis egg blir for hardt varmebehandlet.

Hell kremen i en flat form (f.eks ildfast form), legg på et lag med plast som dekker hele kremen helt inntil så du unngår snerk og la den avkjøle seg så rask som mulig.

Når kremen er avkjølt kan du piske den en kjapp runde for å gjøre den litt mykere.

Montering:

 • Ha vaniljekrem i bunnen, nesten opp til kanten.
 • Vask rabarba og kutt opp i biter. Legg bitene over kremen.
 • Etterstek terten i ovnen på 180 grader i ca 20-30 min (til rabarbrabitene har blitt møre).

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *