pavlova med pasjonsfruktcurd

«Less is more» er det noen som sier. Dette gjelder ikke for denne kaken. Dette er en pavlova med absolutt alt som er godt. Rett og slett en maksimalistisk pavlova med den tradisjonelle marengsbunnen, en krem bestående av vaniljekrem og pisket kremfløte samt pasjonsfruktcurd. Helt tilslutt toppes det med en mengde frukt&bær! 

Tips du bør lese før du setter i gang:

Les hele innlegget før du starter. Pavlova er enkelt, men her er alt laget fra bunnen og det krever litt planlegging. Til gjengjeld får du en uslåelig pavlova.

Denne kaken tar en stund å lage, selv om den er enkel. Du bør lage bunnen en dag før du skal servere kaken (Men om du starter tidlig og den rekker å avkjøle seg så går det fint). Du kan også lage både vaniljekrem og curd dagen før. Det sparer deg for mye selve dagen du skal servere kaken.

Jeg liker å bruke ferske rips, jordbær, bringebær, blåbær, physalis, sitronmelisse, limestrimler og bjørnebær. Du kan også pynte med spiselig frukt, blomster og bladgull. Stjernefrukt og pasjonsfrukt er også en slager.

Les igjennom før du starter. Selv om kaken er enkel så er det en del forskjellige prosesser.

Eggeplommene som blir til overs når du lager marengsbunnen kan brukes til å lage vaniljekremen.

Margensbunn:

 • 8 eggehviter
 • 400 gr sukker
 • 1 ts hvitvinseddik
 • 2 ss maisenna

Forvarm ovnen til 200 grader. Skill eggehviter fra eggeplommer og ta vare på eggeplommene (pass på at du ikke får eggeplomme i hviten, da vil den ikke la seg piske opp, hvis det skjer må du starte på nytt.). Pisk eggehvitene med halvparten av sukkeret i en stål eller glassbolle på middels hastighet til det skummer. Miks sammen maisenna og resten av sukkeret, tilsett dette litt etter litt. Når dette er tilsatt økes hastigheten til maks. Pisk til du har en stor, blank og fast marengs. Tilsett eddik tilslutt og pisk i 20 sekunder.

Del marengsen i to, kle to langpanner med bakepapir og lag en sirkelformet bunn på hver av platene (De bør være like store, men hvis det er litt størrelseforskjell så bør den største bunnen være den nederste bunnen). Lag en liten fordypning i midten sånn at kantene blir som en liten mur der kremen får god plass uten å flyte for mye utover.

Sett brettene inn i ovnen med litt mellomrom og skru ned temperaturen til 180 gr. Stek i 40 min, deretter bytter du plass på brettene og lar dem steke i 40 min til. Alle ovner er forskjellig, så du må se an litt, men bunnene skal være sprø og lett gylden på utsiden og myk på innsiden. Skru av ovnen, sett ovnsdøren på gløtt og la kaken stå i ovnen til ovnen har nådd romtemperatur.

Når de er helt avkjølt kan de brukes med en gang eller plastes forsiktig inn, oppbevares i romtemperatur og brukes senere.

Vaniljekrem:

 • H-melk 5 dl
 • Fløte 5 dl
 • Sukker 200 gr
 • Vaniljestang 2 stk
 • Maisenna 70 gr
 • Eggeplommer 8 stk

Bland sammen melk, fløte og sukker i en kjele. Splitt vaniljestengene på langs, skrap ut frøene og ha oppi melk/fløte-blandingen. Ha også oppi restene av vaniljestengene (de gir mye smak). Kok opp.

Mens melk/fløte/sukker/vanilje koker opp visper du sammen maisenna og eggeplommer i en egen bolle.

Når melk/fløte-blandingen koker heller du ca halvparten av blandingen over i et litermål eller annet som er egnet for helling av væske. Hell forsiktig i en liten stråle den varme melk/fløte-blandingen over eggeblandingen samtidig som du visper. Dette gjøres for å varme opp eggeblandingen forsiktig. Deretter heller du eggeblandingen tilbake i kjelen med resten av melk/fløte-blandingen og rører kontinuerlig mens det varmes forsiktig opp til det tykner og rett før kokepunkt (rett før det begynner å boble).

Her er trikset å tenke at du skal unngå å lage eggerøre, noe som skjer hvis egg blir for hardt varmebehandlet.

Hell kremen i en flat form (f.eks ildfast form), legg på et lag med plast som dekker hele kremen helt inntil så du unngår snerk og la den avkjøle seg så rask som mulig.

Pasjonsfruktcurd:

 • Smør, usaltet, 120 gr
 • Sukker 250 gr
 • Pasjonsfruktpuré 250 gr
 • Egg 6 stk

Del opp pasjonsfruktene og sil de til du har 250 gr. Jeg brukte 14 stk, men med litt steiner. Du kan bruke flere frukter for å unngå steinene om du vil det. Varm opp smør, sukker og pureen til kokepunktet eller til sukker har smeltet. Pisk eggene i en egen bolle. Dra kjelen av platen og la den avkjøle seg litt.

Hell de vispede eggene i puréblandingen mens du rører. Sett kjelen med eggeblandingen tilbake på plata og varm forsiktig opp til rett før kokepunktet. Trekk av den varme platen.

La blandingen avkjøle seg i kjelen.

Når blandingen er avkjølt kan den oppbevares i kjøleskap ett par dager eller brukes med en gang.

 

Før montering:

Pass på at både vaniljekrem og pasjonsfruktcurd er helt avkjølt.

 • Bløtlegg 5 plater gelatin
 • Ha vaniljekrem i en bolle og pisk den opp på nytt for å gjøre den luftig.
 • Klem ut vannet av gelatinen og varm den forsiktig opp i en kjele sammen med noen dråper vann for at den skal smelte.
 • Tøm gelatinen i en tynn stråle i vaniljekremen mens du pisker.
 • Sett vaniljekremen kjølig så den stivner litt.
 • Pisk kremfløte og sett kjølig.

Montering

 • Plasser den første marengsbunnen på et fat (om det er lenge til det skal spises eller det er mye sprekker i bunnen så bør den pensles med et tynt lag sjokolade eller gelatin for å forhindre at fuktighet fra kremen trenger ned i bunnen)
 • Ha pasjonsfruktcurd i en plastpose eller sprøytepose.
 • Vend forsiktig inn pisket krem inn i vaniljekremen (til du når ønsket konsistens)
 • Sprøyt et jevnt og lite lag med pasjonsfruktcurd på bunnen.
 • Ha et forsiktig lag med krem på den første bunnen, vær forsiktig så det ikke tyter ut.
 • Ha på et lite lag med frukt/bær av ditt valg.
 • Plasser den siste bunnen på toppen og sprøyt et jevnt og lite lag med pasjonsfruktcurd.
 • Ha et forsiktig lag med krem på den andre bunnen, vær forsiktig så det ikke blir for mye. Det tyter mye ut med bær på toppen.
 • Ha på bær/frukt/pynt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *