FESTLIG TALLKAKE

Dette er et år med utrolig mange store bursdagsfeiringer for min del. Jeg blir 30 år i november og veldig mange av mine venner blir enten 30 eller 40 i løpet av året. Det er store fester på løpende bånd fremover og det er jo veldig gøy! Jeg har hatt så lyst til å lage en tallkake i ganske lang tid nå og i helgen fikk jeg endelig mulighet til det da en venn feiret 40-årsdagen sin. Jeg valgte å lage en sjokoladekake formet som et 40-tall. 

Det er flere måter å lage denne typen kaker på, men jeg gikk for rullekakebunner med syltetøy og sveitsisk sjokoladesmørkrem. Det høres ut som mye å gjøre, men det er ikke så ille som det kan se ut som. Du bør riktignok lage dette enten tidlig på dagen du skal servere kaken eller dagen før.

Ingredienser bunner:

 • 12 egg
 • 300 gr sukker
 • 240 gr hvetemel
 • 60 gr kakao
 • 4 ts bakepulver

Fremgangsmåte bunner:

Sett ovnen på 220 grader varmluft (eller 230 grader vanlig hvis du ikke har varmluft)

Dette er en stor oppskrift som gir 4 stekebrett med bunner, så det kan lønne seg å dele det i to og lage røren i to omganger om du ikke har en stor kjøkkenmaskin.

 1. Pisk sammen egg og sukker til en luftig eggedosis. Bland sammen resten av det tørre, sikt det i eggedosisen og vend det forsiktig inn med en slikkepott (hvis du rører med en visp vil luften gå ut av røren og den blir steinhard).
 2. Dekk stekebrett med bakepapir (hvis du ikke har 4 stekebrett så tar du bare ett og ett etterhvert som      bunnene stekes) og bre røren utover i et rektangel. Det skal være et ganske tynt lag, men ikke så tynt at det vil falle fra hverandre når det er kjølig.
 3. Stek ett og ett brett i ca 5-7 min (følg med på stekingen. Blir det for hardt stekt så vil bunnene nesten bli som kjeks)
 4. Legg den ferdigstekte bunnen på en rist til avkjøling, fortsatt med bakepapiret på. Hvis du bare har en rist så kan du ta den første bunnen av risten når den andre bunnen er klar til å tas ut av ovnen og la den første bunnen ligge på benken/fat o.l

Når alle bunnene er stekt og avkjølt vender du bunnene opp ned og tar forsiktig av bakepapiret. Deretter stikker du eller skjærer ut tall av bunnen. Jeg brukte ett A4 ark med hvert tall og fikk to bunner av hvert tall. Du kan nok få enda flere tall ut av bunnene om du bruker mindre størrelse på tallene. Dette betyr at med denne oppskriften og A4 størrelse hver av tallene så får du to stk av firetallet og to stk av nulltallet. Det blir en del kakebunn til overs, men dette kan du bruke til andre kaker eller som bunner i desserter osv.

Ingredienser syltetøy:

Jeg laget et eget syltetøy til denne kaken, men du kan helt fint kjøpe vanlig syltetøy etter din egen smak om du vil det. Både jordbær, bringebær, kirsebær og appelsin vil funke godt her.

Fremgangsmåte:

 • 1/2 pose frosne bringebær
 • 1/2 pose frosne kirsebær
 • 3 ss vann
 • 2 ts kanel
 • 3 ss syltesukker (sukker med fruktpektin)

Ha alt i en kjele og kok opp. Ka koke i 5-6 min. Om du ikke vil ha klumper så må det kjøres i en stavmikser eller blender. Avkjøl.

Ingredienser smørkrem:

 • 8 eggehviter
 • 400 gr sukker
 • 570 gr usaltet smør
 • 1 ts vaniljesukker eller frø fra en vaniljestang
 • 350 gr smeltet mørk sjokolade (70% sjokolade)
 • 2-3 ss kakaopulver
 • 1/2 ts salt

Fremgangsmåte:

Kutt opp romtemperert smør i terninger.

2. Hakk opp kokesjokolade og smelt over vannbad. La det avkjøles (må fortsatt være flytende, men ikke veldig varmt)

3. Ha vann i en liten kjele og varm opp. Ha eggehviter og sukker i en glass eller stålbolle og sett bollen over kjelen med vann så det blir et vannbad. Pass på at bunnen av bollen ikke er i kontakt med vannet. Pisk opp sukkeret og eggehvitene til sukkeret har smeltet (sjekk ved å ta litt mellom fingrene, hvis du kjenner at det er kornete så har ikke sukkeret smeltet enda). Dette kan ta litt tid. Blandingen skal bli tykk og hvit.

4. Fjern fra vannbadet når sukkeret har smeltet og pisk opp til en marengs. Dette er vesentlig lettere med en kjøkkenmaskin, for dette kan komme til å måtte piskes i 15-20 min (og lenger om det er veldig varmt i luften rundt, f.eks på sommer). Det skal bli stort, hvitt, blankt og luftig, men viktigs av alt med denne piskingen er at det skal bli avkjølt etter varmebehandlingen. Det er veldig viktig at marengsen er helt avkjølt før du har i smør. Tilsett vanilje.

5. Sjekk om marengs er kald nok (den skal være litt lavere enn kroppstemp).

6. Om du har en kjøkkenmaskin med k-krok så skal du bytte til det nå før smør piskes inn. Om ikke kan du fortsatt bruke pisk, men det er lettere med k-krok. Pisk inn smør litt etter litt. Blanding vil se ut som at den skiller seg veldig, men når alt smøret er pisket inn så pisker du enda litt lenger til røren har samlet seg og blitt relativt luftig igjen.

7. Pisk inn kakaopulver

8. Pisk inn smeltet sjokolade i en tynn stråle (om sjokoladen er for varm så vil smøret i røren smeltet og det blir suppe).

9. Pisk inn salt

10. Ha kremen i sprøytepose med en stor, rund tipp.

Røren skal nå være glatt, ganske luftig og lett å røre. Den skal ikke være kornete eller skille ut væske.

Montering av kake:

Legg første lag med bunner, smør et tynt lag med syltetøy utover bunnene, sprøyt kuler med smørkrem over bunnene (så jevne som mulig). Legg på neste lag med bunner og gjenta. Sett kaken kjølig i noen timer så den blir litt stødigere. Pynt med det du vil av frukt, bær, pikekyss og spiselige blomster.

Tips:

 • Denne kaken kan fint gjøres i flere lag enn bare to, men denne oppskriften holder til to lag med bunner med krem når det er ca A4 størrelse på tallene.
 • Om du monterer kaken dagen før den skal spises så blir kremen ganske hard. Da kan det være lurt å la kaken stå i romtemperatur ett par timer før den skal spises.
 • Du kan selvsagt bruke helt andre tall enn det som er brukt her.

 

Lykke til og ha det gøy! 🙂

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *