ELTEFRITT KARVEBRØD

Eltefri baking er så gøy! Jeg er glad i baking, men det blir litt varierende resultat hver gang jeg baker. Å bake brød har for min del alltid vært litt kjedelig, men det har snudd helt etter at jeg fikk øynene opp for eltefri baking og faktisk tok meg tid til langtidsheving av deigen. Og det finnes jo nesten ikke noe bedre enn nybakt brød med brunost.. 

Dette brødet er saftig og har litt karve i seg for å gi litt mer smak. Ingrediensene blander du sammen på kvelden, lar det stå natten over og så stekes det på morgenen/formiddagen påfølgende dag. Du får et brød som er minst like godt som de man kjøper hos bakeren.

Oppskrift:

  • Ildfast gryte med lokk
  • Hvetemel 400 gr
  • Rugmel, finmalt 100 gr
  • Tørrgjær 1/2 ts
  • Salt 1,5 ts
  • Karve 2 ts
  • Honning 1 ss
  • Vann, kaldt 4 dl

Bland alt det tørre i en bakebolle. Rør ut honningen i vannet, bland det med det tørre og rør godt sammen deigen. Dekk til bollen og la den stå i romtemperatur i 8-12 timer. Hvis du trenger litt mer tid så kan du sette den i kjøleskapet.

Når deigen er hevet strør du litt mel på benken, legger deigen oppå og drar den forsiktig ut til en firkant. Brett fire kanter inn mot midten, forsiktig. Gjør dette fire ganger. Deigen skal nå være ganske smidig og god.

Sett ovnen på 230 grader med en tom jerngryte/ildfast gryte inni (for å varme opp gryten).

Dekk deigen med et klede i en time eller to for etterheving (dette er ikke nødvendig om du har litt dårlig tid, men den blir luftigere).

Ta ut gryten fra ovnen og strø et lite lag mel i bunnen. Hvelv deigen med bretteskjøten opp i gryten. Sett på lokket, ha i ovnen og stek i 30 min. Deretter ta du av lokket og steker brødet i ca 15 min til. Avkjøl på rist.

 

Tips: 

-Du trenger ikke bruke en jerngryte hvis du ikke har det. Jeg brukte en ildfast keramikkgryte og det fungerte helt fint.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *