CEVICHE I TIGERMELK

Helt siden noen venner tok oss med på Piscoteket i Oslo for å spise middag har jeg vært helfrelst fan av det peruanske kjøkkenet. Det er uten tvil noe av det mest smakfulle og beste jeg noengang har spist. Etter den gang har det blitt mange besøk dit og diverse forsøk på ceviche hjemme. Ceviche kan lages på mange forskjellige måter, men grunnprinsippet er at fisk blir «kokt» ved hjelp av marinering fra sitrus, da spesielt lime. I tillegg til dette er det vanlig å bruke mye chili og diverse andre krydder, særlig koriander. Dette medfører at fisken er kald og «rå», men samtidig kokt fordi syren bryter ned proteinstoffene, det samme som skjer når fisken varmebehandles.

 

I helgen laget jeg denne herligheten etter å endelig ha klart å huke tak i en håndfull gule amarillochili. Har du ikke mulighet til å skaffe akkurat den chilitypen så funker det helt fint med vanlig chili også, men sørg for at det er litt styrke på den og at den gjerne er gul.

Jeg har brukt salmalaks, men du kan i prinsippet bruke hvilken som helst fisk, bare husk at det kan være greit å sørge for at den har vært frossen først når man skal spise de i relativt rå tilstand. Torsk o.l funker også veldig godt til cevhiche.

 • 500 gr fisk

Tigermelk (Leche de Tigre):

 • 2-3 Gul chili (aller helst aji amarillo)
 • 2 hvitløksfedd
 • Safen av 10 lime
 • 3 ss finhakket løk
 • 3 cm fersk ingefær, revet
 • En neve koriander, både stil og blad, finhakket
 • 1/2-1 ts salt

Fremgangsmåte tigermelk:

 • Del chili i to og skrap ut frø. De kan du tilsette etterhvert om du vil ha det sterkere.
 • Stek chili på lav varme i 5-10 min, viktig at den ikke svir seg. Tilsett hvitløk og løk og la dette bli blankt.
 • Mos med en stavmikser
 • Bland sammen resten av ingrediensene og mos det litt sammen.
 • La begge blandingene stå en stund for at smakene skal sette seg (trenger ikke være så altfor lenge)
 • Sil limeblandingen og bland med chilimiksen. Om selve miksen så er for tykk og grøtete så kan du gjerne sile den.

Korianderolje:

 

 • 1 stor potte koriander
 • 1 dl solsikkeolje

Ha koriander i en blender og tøm oljen oppi i en tynn stråle mens blandingen moses sammen. Kjør den så i 2-3 minutter til. Tøm hele blandingen i en kjele og kok opp. La den koke i 20-30 sekunder, men pass på at den ikke brenner seg. Sil blandingen og la den avkjøle seg.

Tilbehør:

 • 2 søtpotet (en som kokes til mos og en til å bakes)
 • En god klatt smør
 • 2 avokado
 • Halv rødløk
 • 500 gr salmalaks
 • Skrell den ene søtpoteten, kutt i terninger og kok til møre. Mos potetene sammen med smør og ha i en spøytepose. Den andre søtpoteten bakes i ovnen på 200 grader til du kjenner den er gjennomstekt. Ta den så ut og avkjøl.
 • Kutt søtpoteten i terninger
 • Den ene avokadoen kuttes i terninger, den andre moses sammen med litt limesaft og salt/pepper.
 • Kutt fisken i like store terninger og legg den i en bolle sammen med litt tigermelk (nok til at alle bitene har fått tigermelk p
  å seg), men de behøver ikke å bade i melken.
 • Mens fisken marineres legger du opp tallerken med tigermelk i bunnen, korianderolje over melken, fordeler søtpotet og avokado (både i fast form og puréform). Legg tilslutt på fisken og skivet rødløk. Pynt med koriander.
 • Ha på mer tigermelk og korianderolje om du føler for det.
 • I tillegg til dette har jeg brukt ørretrogn som ble strødd over tilslutt. Det ble veldig godt!

 

 

Tips: Det kan være godt med noe sprøtt til denne retten. Sprø gigantmais passer godt til å drysse over denne retten.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *